top of page

Erityisjalkapallojoukkue NuPS/Brasil


Erityisjalkapallojoukkue NuPS-Brasil aloitti toimintansa tammikuussa 2007. Idea joukkueen perustamisesta lähti siitä, kun televisiossa haastateltiin miesten jalkapallon MM-kisojen tauolla kehitysvammaisten maajoukkueen pelaajaa ja HJK:n kehitysvammaisten joukkueen kummia Aki Riihilahtea. Tyttäreni Suvi ja minä päätimme perustaa Nummelaan joukkueen, kunhan saamme siihen riittävästi pelaajia. Huomasimme, että tällaista joukkuetta tarvittiin Nummelaan, sillä joukkueeseen ilmoittautui heti yli 20 pelaajaa. Joukkue syntyi vajaan puolen vuoden harkinnan jälkeen. Joukkueen toimintaan on reilun kahdeksan vuoden aikana osallistunut yli 80 pelaajaa Länsi-Uudenmaan alueelta. Olemme vuosien varrella saaneet erinäisiä tukia ja lahjoituksia (Vihti Hiidenvesi Lions ladyt, Bertta Hernbergin säätiö, Länsi-Uudenmaan säästöpankki, Palloliiton Respect-tuki) jotka ovat mahdollistaneet toiveemme pitää tämän harrastuksen kulut mahdollisimman pieninä. Lisäksi HJK on tukennut toimintaamme kutsumalla meidät kerran vuodessa seuraamaan liigapeliä Helsinkiin.

Saavutuksista suurimpia ovat SM- sarjan (C-sarja) voitto vuonna 2014, SM-sarjan (B-sarjan) pronssi vuonna 2015 ja Stadi Cupin erityissarjan (soft joukkue) voitto vuonna 2009. Lisäksi olemme saaneet kolme pelaajistamme mukaan maajoukkue toimintaan. Olemme vuosittain osallistuneet kahdesta kolmeen turnaukseen ja sijoituksemme ovat vaihdelleet. Olemme myös onnistuneet luomaan tiiviin joukkuehengen ja hyvän harjoittelu motivaation. Joukkueessamme on jokainen pelaajamme yhtä arvokas, taitotasoon katsomatta.

Tällä hetkellä joukkueessa on reilut neljäkymmentä innokasta pelaajaa. Heillä on kehitysvamma tai jokin muu este, jonka takia he eivät voi pelata normaalijoukkueessa. NuPS/Brasil tarjoaa erityislapsille ja -nuorille mahdollisuuden harrastaa liikuntaa joukkueessa, jossa jokainen saa olla erilainen. Taidamme olla Suomen toiseksi suurin erityisjalkapallo joukkue, (Kontu suurempi) NuPS-Brasilin tavoitteena on tarjota kaikille mahdollisuus jalkapallo harrastukseen. Toimintamme on ympärivuotista ja joukkue harjoittelee kerran viikossa. SM-joukkueen valmentajana toimii Special Olympics joukkueessa pelaava Hannu Tahllqvist .Muita pelaajia ohjaavat lähihoitajaksi opiskelevat Noora Hakkarainen ja Anu Räsänen. Seitsemän vuoden aikana joukkueemme valmentajina ovat toimineet Suvi ja Janina Bergman, Sami Bergman-Hakala, Nisse Salomonsson, Janne Järvinen, Jouko Kautonen ja useita tyttöoppilaita Vuorelan koulukodista. Myös NuPS on huomioinut ja tukenut toimintaamme kiitettävästi. Esimerkiksi kutsumalla meidät esiotteluun NuPS- FC RAIMO peliin, joissa saimme tavata jopa Teemu Selänteen ja monta muuta jääkiekko suuruutta.

Joukkueen toimintaa kuvaa hyvin pienen Brasilin pelaajan huudahdus erään ottelun jälkeen: ”Me kaikki ollaan tässä joukkueessa parhaita!”

Mieleeni on jäänyt kertomusta pienestä tytöstä, joka näytti opettajalle maalaamaansa kuvaa. Se esitti puuta, ja puu oli maalattu purppuran väriseksi. Opettaja sanoi: "Kultaseni, minä en koskaan ole nähnyt purppuranväristä puuta." "Ai", sanoi tyttö. "Sepä todella ikävää."

Pekka Bergman

Joukkueenjohtaja ja valmentaja

0407047249

#harrastus

bottom of page